Eerste reacties en recensies ‘Vergeet me’

Met rode wangen lees ik de reacties op en recensies van mijn boek. Tientallen mensen lazen ‘Vergeet me’ binnen drie weken uit en van hen ontving ik lovende woorden waar mijn hart sneller van klopt. De strekking: ‘prachtig’, ‘een geweldig boek’ ‘goed verwoord en geschreven’ en ‘diep ontroerend’.

Meermalen werd het in één of enkele avonden uitgelezen: ‘ik kon er niet mee stoppen’ en ‘het leest echt heel prettig’. Een leuke reactie kreeg ik van mijn tante: ‘na 43 jaar huwelijk is het gelukt om mijn echtgenoot aan het lezen te krijgen en dat na een staaroperatie! Dank daarvoor ?!’

Precies wat wij doormaken

Herkenning is een veel gebruikt woord. ‘Ik vind het heel knap hoe je je ingeleefd hebt in de gecompliceerde ziekte Alzheimer. Het is precies wat wij doormaken.’ En ‘ik heb me vaak afgevraagd:  wat gaat er in haar hoofd om? Jouw boek geeft daar wat antwoorden op.’ Een oud collega schrijft: ‘wat schrijf je prachtig en herkenbaar (in mijn geval met m’n vader destijds). Je boek leest als een trein, ik heb ‘m nu al uit! Een ander schrijft: ‘het geeft mij een heel andere kijk op de jaren ’50 en op de ziekte Alzheimer.’ De vader van een collega reageert met: ‘Het is een goed geschreven verhaal, waarin de emoties van de mensen de plaats krijgen, die zij verdienen. De belevingswereld van de moeder is weliswaar fictief, maar toch goed gedoseerd vervlochten met de dagelijkse realiteit van de dochter.’

Bij veel mensen maakt het lezen van ‘Vergeet me’ emoties los: ‘Ik heb het boek nog niet uitgelezen, gezien de sfeer moet ik het wat doseren.’ En ‘ik heb je boek net uit … ben er stil van. Ik voel me ermee verbonden, alsof ik er bij was. Een aangrijpende en liefdevolle belevenis.’ En ook: ‘ik heb het uitgelezen met gevoelens van verdriet en herkenning. Hetzelfde als de dochter voel ik ook verdriet en boosheid maar vooral veel liefde.’

Goede waarneming

Van een goede vriend van mijn vader kreeg ik een uitgebreide reactie waar ik blij van werd: ‘Je contrast tussen het warrig zijn van moeder en haar heldere gedachten, getuigt van goede waarneming. Je gebruikt vaak korte zinnen  en dat versterkt voor mij het gevoel van paniek en radeloosheid van de ik-figuur. Bijzonder vind ik het gebruik maken van 2 hoofdstukken met dezelfde titel om zo het verschillend perspectief te laten zien. Fictie en werkelijkheid lopen vloeiend door elkaar. Eén zin trof me erg: “”Ik ben niet gemaakt om alleen te zijn”” .’

Niets negatiefs? Jawel hoor: ‘ik baal ervan dat ik het uit heb.’

Natuurlijk ontvang ik zelf alleen ontzettend positieve reacties. Een van de lezers gaf mij een dikke tien. Ik ontvang veel lieve bedankjes en complimenten. Sommigen durven het aan om mij een waar schrijftalent te noemen. Zover ga ik natuurlijk zelf niet, ik ontken echter niet dat ik deze lieve reacties maar al te graag ontvang! Dus als je wilt reageren… graag! Dat kan op mijn website, via de app, de mail, op Facebook, waar je wilt!

Help je mij?

Wil je mij helpen meer bekendheid te geven aan het boek? Geef het als tip door aan iemand waarvan je denkt dat hij of zij het wilt lezen! Of laat een review achter op bol.com of Hebban of op plekken die ik nog niet ken. Reviews én reacties zijn erg belangrijk.
Heb je een idee waar je het boek onder de aandacht kan brengen? Mail me vooral!

Waar kun je mijn boek kopen? het is te koop of te bestellen in elke (lokale) boekhandel. Dus #kooplokaal en #steunjelokaleboekhandel. Bestellen kan ook via de uitgever. Wil je een gesigneerd exemplaar? Stuur me een mailtje.

En dan ter afsluiting: vaak eindigt men de reactie met de volgende vraag: ‘ben je al aan een volgend boek begonnen?’ Het antwoord… Jazeker! Er komt in ieder geval een kort vervolg op dít boek! Dit korte verhaal wordt uitgegeven in de bundel Bekroning in het voorjaar van 2022 (houd de nieuwsbrief in de gaten)! En ik heb plannen voor meer. Net als bij ‘Vergeet me’ dienen verschillende fragmenten zich aan. Gelukkig heb ik nu al fans die schrijven: ‘bij deze reserveer ik alvast je volgende boek!’